Azure Data Studio ile SQL Uzak Bağlantı Ayarları

Azure Data Studio ile SQL Uzak Bağlantı Ayarları

SQL servere uzak bağlantı kurulacaksa öncelikle Authotocation type ayarını SQL Login olarak ayarlamak, kullanıcı adı ve parola ile login oluşturmak gerekir. Microsoft SQL Server Management Studio'ya alışık kullanıcılar için Azure Data Studio çözümü.

SQL servere uzak bağlantı kurulacaksa öncelikle Authotocation type ayarını SQL Login olarak ayarlamak, kullanıcı adı ve parola ile login oluşturmak gerekir.
Microsoft SQL Server Management Studio(SSMS) ile bu ayarları yapıyor ve, Microsoft’un Azure Data Studio(ADS )’yu yükleyip aynı işlemleri yapmak isterseniz ilk etapta ayarları yapacağınız menüleri göremezsiniz. ADS’de, SSMS’den  farklı olarak tüm fonksiyonları ile gelmemektedir. SSMS’de alışık olduğunuz menüleri ancak eklentiler aracılığı ile kullanabilirsiniz.
Birçok menüyü uygulamaya katmak için uygulamanın solundaki menülerden extension’u tıklayınız. Eklenti listesi açılacaktır. Eklentilerden Database Administration Tool Extensions for Windows ‘u seçiniz ve yükleyiniz.
Yükleme işlemi sonucunda serverin,  altında veritabanlarının yer aldığı listede elemanlara sağ tıklarsanız menülere ulaşabilirsiniz.

SQL Login Ayarı

        Listededen server adı üzerine sağ tıklayınız. Açılan menüde propertiesi seçiniz. Properties penceresinde solda Security sekmesini seçin ve SQL server and Windows Authentication'u işaretleyin. Sekmelerden Connectionu seçip Allow remote connections to this server’i işaretleyin. OK tuşu ile çıkış yapın.
Yeni kullanıcı adı ve parola girmek için SSMS’deki New Login fonksiyonu ADS’de yer almamaktadır. Bu işlemi SQL kodları ile yapmanız gerekir.

Yeni Login Oluşturma

ADS’de yeni login oluşturmak için öncelikle Database Administration Tool Extensions for Windows eklentisini yüklemek gerekir.
Server adına sağ tıklayınız. Açılan menüde New Query ile sağda sorgu sayfası açılır.  Select Database açılır listede master seçili olmalıdır. Kod satırına:
CREATE LOGIN kullanıcıadı WITH PASSWORD = ‘sifre’
 
Yazıp çalıştırınız.

Login Silme

Oluşturulmuş bir logini silmek için SSMS’den faklı olarak menüden seçme yerine oluşturmada olduğu gibi master veritabanı seçilip SQL kodu yazmak gerekir.  Kod satırına:
DROP LOGIN kullanıcıadı
Yazıp çalıştırınız.



Yorumlar: