Makale Özgünlük Testi



Özgünlük Testi Nasıl Yapılır?

 Özgünlük testi 1000 kelime ile sınırlıdır. Test etmek istediğiniz yazı 1000 kelimeden uzun ise bölerek test yapmanız mümkündür. Tarama yapmak için:

  1. Kopya Kontrolünü yapmak istediğiniz makaleyi “Test Edilecek İçerik” alanına yazınız, yapıştırınız veya “txt. Dosyası Yükle” tuşu ile bilgisayarınızdan seçip yükleyiniz.
  2. Özgünlük Testi tuşuna tıklayınız.

 Test tuşuna tıklamakla makaleniz arama motorlarında kopya yönünden kontrol edilecektir. Tarama işlemi bilgisayar ve internet hızına bağlı olarak bir süre alacaktır.

 Tarama tamamlandığında tüm makale kontrol edilecek ve taranan metin parçaları ve özgünlük durumu listelenecektir. Özgün metin parçaları yeşil onay ikonu, kopyalar ise kırmızı çarpı ikonu ile işaretlenecektir. Ayrıca kopya olarak işaretlenen metnin orijinalinin bulunduğu sayfa linki görüntülenecektir. Bu linki tıklanıp orijinal metnin bulunduğu web sayfasını açılabilirsiniz

 Test sonucunda özgünlük oranı yüzde olarak verilecektir. Özgünlük oranının yüzde yüz olması tercih edilir. Ancak yüzde seksen kabul edilebilir bir sınırdır.

İntihal Nedir

 İngilizcede plagiarism ve Türkçede intihal olarak kullanılır. İntihal Arapça kökenli bir kelime olup Arapçada atama, mal etme anlamındadır. Türkçede ise özel olarak kendisinin olmayan bir eseri kendine mal etme anlamı taşımaktadır.

 Önceleri daha çok akademik çevrelerde kullanılmıştır. Bilimsel yayın, makale ve tezlerin alıntı yaptığı kaynak belirtilmeden kullanılması anlamı taşır. Akademik olarak suç sayılır ve bu tür makale ve tezler kabul edilmez. İntihal yapanda da itibar kaybı olur.

 İnternetin yaygınlaşıp birçok yazının kontrolsüz bir şekilde internette yayınlanması ile bu alanda da kopya yazılar hakkında bir düzenleme yapma ihtiyacı doğdu. Bugün arama motorları bu konuda titizlik gösteriyor ve kopya yazı tespit ettikleri sayfaları görmezden gelip o sayfalara indeks vermiyorlar.

Hangi Yayınlar İntihal Sayılır?

  • Bir yazıyı tümü ile yazarının adını değiştirip kendine mal edip yayınlama.
  • Alıntı yapıp kaynak belirtmeme.
  • Alıntı yapma izni verilmeyen bir yazıdan kaynağı belirtilse de alıntı yapma.
  • Bir araştırmayı farklı cümlelerle ifade edip alındığı kaynağı belirtmeme.
  • Ortak çalışma yapıp çalışmayı yapanların tümünün adını belirtmeme.
  • Herhangi bir olayı veya haberi önceden başkası tarafından yazıldığı cümlelerle yazma.
  • Kendi yazdığı bir yazıyı tarihini değişip yeni gibi yeniden yayınlama.

İntihal Sayılmayan Yayınlar

  • Alıntı yapılan kısmı tırnak içerisinde yazma, yazarı, tarihi ve yayınlandığı kaynağı belirtme.
  • Bir araştırma, eser veya fikri yazarken sahibinin ismini verme.
  • Olay veya haberi kendi cümleleri ile yazma.
  • Ortak çalışmada çalışmaya katılan herkesin isimlerinin belirtilmesi.
  • Tarihi veya bilinen bir olayı yazama(ör: “Google 4 Eylül 1998 yılında Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde kuruldu” cümlesi farklı kaynaklarda aynen geçse de kopya kapsamında değildir.)

 Uygulamada yapacağınız Makale Özgünlük Testi yanında intihal hakkında diğer bilgileri de göz önünde bulundurmanız gerekir.