Gözlük Numarası Hesaplama

Formül: 100 / [ (100 / Dioptri(D°)) + 1.2 ]

Diyoptri Nedir?

 Mercekler düz olmayan ve cam olarak da adlandırılan şeffaf cisimlerdir. Mercekler içe veya dışa kavislidir. Merceklerin bu yapısı ışığın kırılmasına neden olur. Buna kırılma gücü denir ve diyoptri olarak ifade edilir. Diyoptri terimi ilk olarak 1872 yılında Felix Monoyer tarafından kullanılmıştır. Kırılma gücü odak mesafesinin tersidir(1/f).

Gözlük Numarası Hesaplama

Mercekten Gözlüğe

 Bilinen ilk mercek kaya kristalinden yapılmış 3000 yıllık Nimrut Merceği'dir. 1850 yılında Austen Henri Layard tarafından bir asur sarayı olan Nimrud’da bulundu. Londra, British Museum’da sergilenmektedir. Adı Layard Merceği olarak da bilinmektedir.

 Merceğin görme kusurunu giderme amacı ile kullanılması 13. Yüzyılda Venedik’te başlar. İlk olarak Lorgenette adı ile elde tutulan şekli kullanıldı. Daha sonra burun üzerine takılan Kelebek adlı model ve Monoki adlı tek mercekten oluşan ve göz kaslarının sıkıştırılması ile kullanılan modeller gelişti.

 Bugünkü gözlük modeli Edward Scarlet tarafından 1727 yılında gözlük sapının bulunması ile oluştu.

Gözlük Kullanımı

 Lenslerin kullanımının artmasına rağmen gözlük kullanımında belirgin bir azalma olmamıştır. Çeşitli amaçlarla kullanım için üretilmiş gözlükler vardır. Gözlük çeşitli şekil ve modelde olup zorunluluğun yanı sıra sadece aksesuar olarak da kullanılmaktadır.

Gözlük Çeşitleri

 Gözlük çerçeve ve camdan oluşur. Çerçeveler metal, plastik veya karma olabilir. Çeşitli şekil ve renkte üretilmişlerdir. Cam kısmı ise esas olarak mineral (cam) veya organik (plastik) olarak üretilir. Gözlük camları (cam veya plastik) muayene sonucunda belirlenen kırma kusuru derecelerine uygun olarak yapılır.

Gözlük Kullanımında Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?

 Gözlük seçerken gözlük numarasının yanı sıra dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır:

  • Gözlüğün yüze sorunsuz oturması,
  • Yüz şekline uygun seçilmesi,
  • Renk ve şekil olarak kullanıcının zevkine hitap etmesi,
  • Çerçeve ve göz mesafelerinin iyi ayarlanmış olması.

 Gözlük seçimi kadar kullanımı da dikkat gerektirir.

  • Camların temizliği,
  • Şeklinin korunması,
  • Taşınırken kutu içerisinde olması,
  • Camların sert yüzeylere temas ettirilmemesi,
  • Usulüne uygun temizlenmesi

Lensten Gözlüğe Geçiş

 Lens numarası ile gözlük numarası farklılık gösterir. Bu nedenle lens numarasının gözlük numarasına dönüştürülmesi gerekir. Dönüşüm matematiksel bir formülle yapılır. Formülü kullanıp manuel veya hesap makinesi ile hesaplanacağı gibi bu amaçla geliştirilmiş uygulamalar da kullanılabilmektedir.


Referans:
  • Gözlük, 26.07.2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi 27.07.2021
  • Kontak Lensler 27.07.20211 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi 27.07.2021