Lens Numarası Hesaplama

Formül: 100 / [ (100 / Dioptri(D°)) - 1.2 ]

Lensin Tarihçesi

 1727 yılında görme kusurlarını gidermek için kullanılan merceklere gözlük sapının eklenmesi ile yaygınlaşan gözlük kullanımından sonra merceğin göz içine takılması çalışmaları başladı. 1888 yılında Adolf Eugene Fick ve Eugene Kalt birbirlerinden bağımsız olarak göze takılan mercek olan kontak lensi geliştirdiler. Lensler önceleri camdan üretilirken 1947 yılında Kevin Thouhy tarafından sert plastikten yapılmıştır. 1974 yılında Norman Gaylord’un geliştirdiği oksijen geçirgen plastik lensler kullanılmış, 1984 yılından itibaren Michael Bay’ın geliştirdiği bir kullanımlık lensler kullanılmaya başlanmıştır.

Lens Numarası Hesaplama

Gözlükten Lense Geçiş

 Gözlük numarası ile lens numarası farklıdır. Bu nedenle gözlükte kullanılan gözlük numarasının lens numarasına dönüştürülmesi gerekir. Dönüşümü formül aracılığı ile matematik işlemle yapılır. Formülü kullanıp manuel veya hesap makinesi ile hesaplanacağı gibi bu amaçla geliştirilmiş uygulamalar ile kolayca sonucu bulmak mümkündür.

Kontak Lens Seçimi

 Günümüzde birçok lens çeşidi ve markası bulunmaktadır. Kontak lens seçimi için mutlaka bir göz doktoruna muayene olmak ve doktorunuzun önereceği lensi kullanmak gerekir. Bazı durumlarda lens kullanımı sakıncalı iken bazı durumlarda tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

Lens Çeşitleri

  • Edici Lensler: Korneadaki yaraların tedavisi amacı ile kullanılır.
  • Sferik Lensler: Kırma kusurlarını düzelten lenslerdir. Miyopi ve hipermetropi için kullanılır. Astigmatta kullanılmaz.
  • Torik Lensler: Astigmat için kullanılır.
  • Multifokal Lensler: Hem yakın hem de uzak görme kusurları için kullanılır.
  • Gaz Geçirgen Lensler: Keratokonus ve yüksek astigmatlarda kullanılır.
  • Renkli Lensler: Göz rengini değiştirmek için kullanılan lenslerdir.

Lens Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli

 Lensi takıp çıkarırken mutlaka el ve lens temizliğine dikkat edilmelidir. Uyumadan önce çıkarılması, deniz veya havuza girerken çıkarılması tavsiye edilmektedir. Gözde kızarma batma gibi şikayetler olursa hemen lens çıkarılmalı ve buna rağmen şikayetler devam ederse doktora başvurmalıdır.


Referans:
  • Kontak Lensin Tarihçesi, 26.07.2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi 27.07.2021
  • Kontak Lensler 27.07.2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi 27.07.2021