Vücut Kitle İndeksi

19 yaş ve üzerinde kullanılır.


 Uygulamayı android cihazınızda kullanmak için Google Play Store'dan Vücut Kitle İndeksi uygulamasını indirebilirsiniz.

Formül: ağırlık(kg) / boy(metre)2

Vücut Kitle İndexi (Body Mass Index)

 Tıptaki gelişmeler ve araştırmalar obezitenin insan sağlığını tehdit eden önemli bir sorun olduğunu ortaya çıkarmıştır. 20. Yüzyılın son çeyreğine kadar özellikle çocukların kilolu olması sağlık belirtisi olarak kabul edildi. Araştırmalar kilo fazlalığının diyabet(şeker hastalığı), damar hastalıkları ve kalp hastalıklarına neden olduğunu göstermiştir. Elde edilen bu sonuçlara ve uyarılara rağmen dünyada obezite gün geçtikçe artmakta ve bazı ülkelerde toplumsal sorun haline gelmiş durumdadır.

Vücut Kitle İndexi Hesaplama

Sağlıklı Kilo Nedir?

 Normal kiloyu hesaplamak için çeşitli yöntemler kullanılmış olsa da pratik ve yaygın olarak boydan(cm olarak) 110 çıkararak bulunan rakamın kilo değeri kabaca normal kilo olduğu kabul edilirdi. 19. Yüzyıl başlarında Belçikalı matematikçi Adolphe Quetelet’in obezite sınıflandırılması için uyguladığı formül önce sigorta şirketleri tarafından, 1980’li yıllarda ise sağlık alanında kullanılmaya başlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından kullanılması tavsiye edilmektedir.

 Kilogram cinsinden kilonun metre cinsinden boyun karesine bölünmesi ile hesaplanır. kg/m² olarak ifade edilir. İngilizcede Body Mass Index olarak,Türkçede ise telafuz farklılıkları nedeni ile Vücut Kitle indeksi, Vücut Kitle İndexi, Vücut Kütle İndeksi, Vücut Kitle Endeksi olarak adlandırılmıştır. İngilizce kısaltması BMI ve Türkçede VKİ olarak kullanılmaktadır.

 Vücut Kitle İndeksi(VKİ) değerleri:

  • 17.5’ten küçük ise zayıf,
  • 17.5 ile 25 arası normal,
  • 25-30 arası fazla kilolu,
  • 30-35 obez,
  • 35 üzeri aşırı kilolu kabul edilir.

 Bu temel sınıflamadan 40’ın üzeri morbit obez olarak adlandırılmıştır. Verilen değerler 19 yaş ve üzeri için geçerli olup çocuklarda farklı yaşlar için farklı değerlendirmeler kullanılmaktadır.

Vicut Kitle İndexi Hesaplayıcıyı Kullanımı

 Hesaplayıcıyı 19 ve üzeri yaş için kullanabilirsiniz. Boy alanına santimetre cinsinden boy, ağırlık alanına kilogram cinsinden ağırlık yazıp hesapla tuşuna basmanız yeterlidir. Sonuç ve ne anlama geldiği görüntülenecektir. Sonuçlar renkler ile de desteklenmektedir. Renkler sırası ile açık mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıdır. Bu renkler Vücut Kitle İndexi için nerede ise standart hale gelmiştir.


Referans:
  • Goldman Lee:Quantitavive aspects of clinical reasoning. Harrison's Principles of Internal medicine, 11th ed.Braunwald(ed).Mc Graw Hill,1987,p5.
  • Butler,Kiera, 18.06.2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi 18.06.2021