SEO Nedir

    SEO System Engine Optimisation kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Türkçesi Arama Motoru Optimizasyonudur.

 Bugün internette yayınlanmış büyüklü küçüklü milyonlarca web sitesi var. Bu web siteleri online ticaret, oyun, hizmet, ürün, firma, kurum, coğrafi bölge tanıtımı, bilgi paylaşımı ve birçok alanda kullanılmak üzere oluşturulmuştur. Hangi nedenle hazırlanmış olursa olsun çoğunluğu direkt veya dolaylı olarak bir kazanç elde etmek için oluşturulmuştur. Söz konusu kazanç her zaman para anlamında değildir. Tanınmak, popüler olmak, fikrini yaymak da elde edilen kazançlardır.

 Bu kazanımın elde edilmesi ve artırılması için yayınlanan bir sitenin görünür olması gerekir. Görünür olmak da ziyaretçi sayısını artırmakla mümkündür. Tabii burada belli üye sayısına hizmet veren ve yeni üye arayışında olmayan kuruluşlara ait sitelerinden bahsetmiyoruz.

Web Sitesi Ziyaretçisini Artırmak

 Ziyaretçi sayısını artırmak için titiz ve planlı bir çalışma yapmak gerekir. Bu ağırlıklı olarak SEO çalışmasıdır. İlk adım hızlı, hatasız, güncellemelere açık bir web sitesi hazırlamaktır. Diğer önemli nokta ise kaliteli sunucu ve iyi destek veren hosting sağlayıcısıdır.

Aramalarda Üst Sıralara Çıkma

 İnternetteki milyonlarca web sitesi arasından üst sıralarda yer almak kolay değildir. Alt yapısı ve sunucu özellikleri mükemmel olsa da oyunu kurallarına göre oynamak gerekir. Arama motorları belli kurallar ve kriterlerle web sitelerini değerlendirir. Bu değerlendirmeler sonucunda web sitesi sıralamada bir yer edinir. Birçok arama motoru ve hepsinin de belli kriterleri var.

Sıralama Kriterleri

 Güçlü olan kuralları koyar anlayışı burada da geçerlidir. Demek oluyor ki Google kurallarını koyacaktır. Gerçi birçok kriter diğer arama motorları ile ortaktır. Arada bazı farklar var. Örneğin öncelerde çok önem verilen ve meta taklarında belirtilen anahtar kelimeleri Google artık dikkate almıyor. Yine de bunları dikkate alan arama motorları var. Kurallar sabit olmayıp günün şartları ve arama motorlarının politikası doğrultusunda değişmektedir. Bu nedenle SEO çalışmalarında güncel kuralları takip etmek gerekir.

Web Sitesini SEO Uyumlu Yapmak

 Web sitelerinin arama motorları tarafından tanınması ve üst sıralarda görüntülemesi için yapılan çalışmalar SEO’dur. Öncelikle arama motorlarının bilgileri toplama, değerlendirme ve sıralamayı nasıl yaptıklarını, hangi araçları kullandıkları ve araçların nasıl çalıştıklarını bilmemiz gerekir. Bu bilgiler temel alarak yapılacak çalışma sonucu web siteleri optimize edilebilir.

Web Siteleri Nasıl Taranır

 Arama motorları bilgileri internetten 3 aşamada elde eder ve kullanıcıya sunar.

  1. Tarama: Web sayfaları, içerikleri, görselleri bulur. Tarayıcı, örümcek ve robot kullanılır. Bu özelliğe BOT adı verilir. BOT’lar sayfaları gezer ve elde ettiği verileri kaydeder.
  2. Dizine ekleme: BOT’larla elde edilen bilgiler filtrelenir ve kopya olmayan içerikler dizine eklenir.
  3. Sıralama: Arama yapan kullanıcıya dizinindeki bilgiler belli bir sıraya göre sunulur. Bu sıralama arama motorunun uyguladığı ve detaylarının açıklanmadığı kriterler ile yapılır.

Bu 3 aşamanın nasıl işlediğini ve özellikle de BOT’ların nasıl bilgi topladığını bilmek SEO'nun temelini oluşturmaktadır.

BOT Nasıl Bilgi Toplar

 SEO çalışmasında ilk olarak BOT davranışlarını bilmek gerekir. BOT web sayfaları arasında düzenli olarak gezen ve bilgi toplayan bir yazılımdır. Öncelikle arama motorlarına eklenmiş siteleri ziyaret eder. Ancak eklenmemiş siteler de bağlantılar aracılığı ile ziyaret edilir. Bu yazılım bir web sitesine geldiğinde ilk olarak kök dizinde bir Robots.txt dosyası arar. Bu dosyada ziyaret edilmesin diye işaretlenen sayfa, dizin, uzantı dışında kalan sayfaları ziyaret eder.

BOT Nereleri Okur

 BOT linkleri takip ederek ve belirli aralıklarla web sitelerine gelir. Önce Robot.txt dosyasını arar. Dosyada tarama izinlerine bakar. Eğer sitemap.xml dosyası belirtilmişse onun rehberliğinde tarama yapar. Sayfa Url’sini, tagları ve içeriği okur.

Sayfa URL’si

 Önemli bir veridir. Domain adı kısa ve anlamlı ise bir avantaj oluşturur. Sayfa isimlerinin anlaşılabilir olması da önemlidir. Url’de Türkçe karakter kullanılamaz. Bu nedenle mümkün olduğunca Türkçe karakter içeren kelimelerden kaçınmak gerekir. Örneğin tarim-araclakari yerine zirai-aletler kullanılabilir. BOT’lar gördükleri URL’yi kayda alır. Ancak bağlantı linki farklı olabilir. URL’si https://www.meprosoft.com/kitaplar olan bir sayfaya farklı (http://www.meprosoft.com/kitaplar , www.meprosoft.com , meprosoft.com) linklerle ulaşmış olabilir. Bu linklerin aynı olduğunu anlamaz ve ayrı ayrı indeksleme yapar. Bunun önüne geçmek için her sayfada sayfanın gerçek linkini belirtmek gerekir. Böylece BOT farklı bağlantılarla gelmiş olsa da sayfada belirtilmiş URL’yi kayda alır. Header Tagları arasına:

<link rel="canonical" href="https://www.meprosoft.com/kitaplar"/>
linkini eklemekle bu karmaşanın önüne geçilebilir.

Taglar

  • Title: Header tagları arasında yer alır. Sayfanın içeriğine uygun bir başlık olmalıdır. Aramada 70 karaktere kadar gösterilir.
  • Meta Description: Sayfa içeriğinin kısa bir özeti veya sayfada neler bulunduğunu anlatan kısa bir metindir. Arama motorlarında yapılan aramalarda görüntülenir. Arama yapana sayfa hakkında bilgi verir. İlk 160 karakter görüntülenir. Anlatımın kesintiye uğramaması için 160 karakteri geçmemesi önerilir.
  • Meta Keywords: Anahtar kelimeleri içeren tagdır. 1990 ve 2000’li yıllarda çok önem verilirdi. Artık birçok arama motoru bu tagı dikkate almamaktadır. O nedenle boş bırakılabilir.

Mega Tag Analizi yapan araçlarla sayfaları taratıp tag içerikleri görülebilir.

İçerik

 İçeriğin yapısı hakkında farklı kaynaklarda farklı kriterlerden bahsedilmektedir. Anahtar kelime sayısı, kullanılan kelime sayısı, başlık fontları yönünden değişik öneriler vardır. Bu öneriler dikkate alınabilir. Ancak esas olarak içeriğin özgün olması, anlatılan konunun ilgi çekici ve akıcı bir ile anlatılmış olması önemlidir. Yazı içerisinde anahtar kelime abartmadan yazı akışı içerisinde yerinde kullanmak gerekir. Kopya içerikler arama motorları tarafından dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle bir yazıyı yayınlamadan önce Makale Analiz Testi yapıp içeriğin özgünlüğü kontrol edilmelidir.

Anahtar Kelime Yoğunluğu

 Bir makalede kullanılan anahtar kelime yüzdesidir.

Makaledeki Kelime Sayısı/Makaledeki Anahtar Kelime Sayısı *100
Formülü ile hesaplanır. Açıklanmış belli bir yüzdelik yoktur. SEO uzmanları genellikle %1 ile %3 arasında olmasını önermektedirler. Ortak görüş bu kelimeleri zorlama ile değil makalenin doğal seyrinde kullanmaktır. Yersiz ve çok sayıda kullanılması arama motorları tarafından istenen bir durum değildir. “Anahtar Kelime Doldurma” olarak adlandırılır ve makale indeks dışı bırakılabilir. İstenen ve kabul edilen ise makalelerin arama motorları için değil okuyucu için yazılmış olmasıdır. Yoğunluk hesapları kelime saymak veya özel geliştirilmiş Makale Analizi uygulamaları ile yapmak kullanılarak yapılabilir.

Makale Uzunluğu

 Anlatılacak konuya göre değişiklik gösterir. Önceden yazılmış konuların tekrarı olmaması, akıcı ve özgün olması önemlidir. Yazıyı belli kelime sayısına erişmek için anlamsız şekilde uzatmak veya yazılması gerekenler olduğu halde uzun olduğu için yarıda kesmemek gerekir. Genellikle makalelerin en az 300 kelime olması gerektiği kabul edilir. Makale Analiz uygulamaları yazının harf, kelime, cümle sayısı ve kullanılan kelimelerin kaç kez tekrar ettiği hakkında bilgi verir.